Dajte svojim dcéram skvelý základ do života – tvárové cvičenie

Mám rada samú seba? Má moja dcéra zdravé sebavedomie?

 

mama je vzor pre dceru do puberty

V poslednej dobe som sa začala zaoberať otázkami výchovy. Jednou z otázok bolo, ako by som mala vychovávať svoju dcéru, aby sa vyhla chybám, ktoré som v živote urobila ja. Každá z nás, ktorá je mamou dcéry, túži po tom, jej dcéra nezažívala veci, ktoré boli bolestné a dalo sa im predísť. Ale ako ich ovplyvniť dobre, teda bez toho, aby sme im zobrali slobodu rozhodovania o vlastnom živote?

Päťročná dcéra nás zbožňuje, pätnásťročná nenávidí

Všimla som si to na sebe ale aj na pozorovaní môjho okolia. Väčšinou je to tak. Príde čas, keď sa obdobie dokonalej mamy rozplynie a príde búrlivé obdobie kritiky. No aj to je normálne. Časom sa všetko ukľudní, dcéra sa stane ženou a nájde si opäť cestu k mame.

Premýšľali ste už niekedy nad tým, prečo ste porobili tie, či oné chyby v mladosti?

Ja môžem za seba povedať, že často to pramenilo z nízkeho sebavedomia, pocitu, že nie som dostatočne pekná, dokonalá, múdra… Toto prežívať je normálne v puberte, ale prečo sa to, napríklad, so mnou ťahalo až do tridsiatky?
Dnes viem, že to bolo preto, lebo som dovolila okoliu nahádzať cudzie mindráky na seba. Dovolila som niekomu alebo niečomu, zatvárať ma do škatuľky s názvom „ideál krásy“, ktorý mi nikdy nesedel. Aj vďaka týmto chybám som tu, kde som. No občas premýšľam, kde by som bola, keby som sa po puberte zaradila do radu „žena so zdravým sebavedomím“. Ja som to zvládla. Stojím na vlastných nohách a nikto ma už nepresvedčí o tom, že nie som dosť dobrá alebo dostatočne krásna. Otázkou ale stále ostáva, ako ukázať dcére, že sa to dá aj inak?

Najdôležitejší je vzťah samej k sebe. Sebavedomie je to, čo dáva okoliu jasný signál, že sa len tak nenechám.

Keď sa nemám rada, ako môžem ľúbiť svojich najbližších? Moja láska je obmedzená komplexmi. Snahou byť prijatá všetkými a všetkým.

Tak ako začať?

Stačí tým, že svoju prirodzenú krásu vezmeme do vlastných rúk – a to doslova. CFF tvárové cvičenie je dokonalý a zdravý recept na krásu aj v staršom veku. Odbremení nás od strachu zo stárnutia, postupne sa zoznámime s vlastnou pleťou, začneme ju ľúbiť. Kým sme pre naše dcéry vzorom, môžeme ich naučiť alebo im ukázať dobré návyky tak, že ich budú neskôr vo svojich životoch brať ako samozrejmosť.
Keď bude tvárové cvičenie súčasťou života mamy, dcéra bude vidieť, že to skutočne funguje. A neskôr si z nás vezme príklad. Vezme si príklad z toho, ako riešime problémy. Že sa im vieme postaviť čelom a pracovať na tom, aby sme dosiahli všetko, čo si zaumienime.
A práve toto – spôsob, akým riešime problémy – je ten najdôležitejší vzor, ktorý môžeme našim drahým dcéram dať. Nielen to ako zastaviť stárnutie tváre a krku. V prvom rade im chceme ukázať, ako sa majú mať rady, ako získajú zdravé sebavedomie a ako sa zbaviť mindrákov, ktoré nás zbytočne brzdia.
Naše dcéry si budú vážiť samé seba. Budú vedieť, že si zaslúžia byť milované, lebo budú vedieť milovať ostatných, aj samé seba.

Viac o kurzoch tu..

Skupinové kurzy tu..